Káva není nápoj, který by se měl pít několikrát denně a ve velkém množství. Záleží samozřejmě na druhu kávy a na její síle, protože nejsilnější je espresso – jde o vysoce koncentrovanou kávu o malém objemu, kde bude logicky kofeinu nejvíce. Nejméně je ho potom v rozpustné kávě. Ideální je dát si jednu kávu denně, což ale většina lidí nedodržuje. Po vypití kávy je důležité doplnit tekutiny, protože káva odvodňuje.

cibetka savec

Je lepší si dopřávat kvalitu
Kvalitní káva už nemusí stát spoustu peněz. Může být cenově dostupná. Téměř v každém městě dnes najdete nějakou pražírnu, kde můžete koupit čerstvě praženou kávu, která se bude rozplývat na jazyku. Nemusíte pít jen to co je zrovna nejlevnější, ale můžete pít to, co je nejlepší. Kvalitní káva se navíc hodí i jako dárek, a pokud budete mít doma vždy v záloze sáček nějaké kvalitní kávy, nezaskočí vás potřeba dárku pro někoho, s kým jste nepočítali. A i takové situace se stávají.
Aktuálně se blíží konec školního roku, a učitelé nejspíš kvalitní kávu opravdu ocení.

kávová zrna

Chuť kávy je závislá na tom jak se praží. Pokud se při pražení přidají bylinky, čokoláda nebo třeba koření, získá káva zajímavou chuť. Můžete tak ochutnat třeba kávu s whisky nebo s chutí ovoce. Právě v pražírnách najdete často i limitované edice například na Vánoce nebo na léto. Všechny tyto kávy jsou ale obyčejné. Ochutnat přitom můžete i kávu, která je specifická svým vznikem. Cibetková káva je speciální v tom, že cibetka jí nezralou kávu, kterou nestráví a vylučuje. Potom se sbírá, pečlivě vymývá a pak se teprve praží. Kvůli tomu nemá každý odvahu si tuto kávu dát, ale její chuť je nezaměnitelná. Protože jde o kávu, které je málo a která se musí připravovat speciálním postupem, jistě vás bude zajímat jaká je cena.

Jistě vás nepřekvapí, že cibetková káva – cena je velice vysoká a 50 gramů stojí okolo tisíce korun.